Lieve hetero's, wat hartverwarmend dat jullie 3 uurtjes per jaar meeleven met homo's

Beeld: Hanna Whittle

Even de hand vastpakken van een collega en op de foto gaan voor een makkelijk deelbaar social media-moment: denk je dat 's lands potenrammers homo's daardoor opeens ongestoord tongend over straat laten gaan?

Een brug waarvan de LED-lichten een avondje op standje 'regenboog' zijn gezet: denk je dat de talrijke homofobe christenen en moslims en idioten in dit land er hun doorwrocht hatelijke gedachten door veranderen?

Hoeveel baat heeft de LGBTQ-gemeenschap écht bij mensen en organisaties die ludieke, ijdele pogingen doen om zichzelf een goed gevoel te geven over hoe tolerant ze wel niet zijn, om vervolgens weer rustig door te gaan met hun leven? SPOILER: ik vrees nul baat.

Deze halfslachtige, zelfverheerlijkende acties kunnen geen kwaad, I guess, maar ze maken me eerijk gezegd best wel fucking pissig. Want het is niet genoeg. Het is lang niet genoeg, en we hebben hetero's nodig om veel meer voor homo's te doen.

Er is een walgelijk intolerantieprobleem, dat is duidelijk. En het probleem is best simpel: dat hetero's homo's lastigvallen.

Lang niet alle hetero's zijn zo intolerant. Lang niet. Maar er zijn er blijkbaar genoeg om het voor LGBTQ'ers gevaarlijk en eng te maken om in het openbaar enige vorm van affectie te tonen. Beseft iedereen wel hoe ONTZETTEND FUCKED UP dit is? Dit probleem bestaat niet eens in het dierenrijk, zo diep is het menselijk ras gezonken. Een eend zou verveeld z'n schouders ophalen als hij twee woerden met elkaar zag neuken, maar MENSEN moeten eerst drie keer om zich heen kijken voor ze de hand van hun geliefde durven vast te pakken? Het is absoluut gestoord dat deze beperkende strontsituatie bestaat... juist omdat lang niet alle hetero's in deze samenleving intolerant zijn tegen homo's.

Toch? Of praat ik onzin hier? Het zijn nu telkens mensen uit de LGBTQ-scene die moeten vechten voor een soort van basisacceptatie, terwijl wij om een of andere reden niet 100% serieus worden genomen. Misschien omdat we allemaal elke dag op rolschaatsen en in korte roze broekjes naar ons werk gaan, ik weet niet, misschien moeten we daar ook mee stoppen.

Waarschijnlijk bestaat deze bizarre situatie van intolerantie omdat de meeste goedaardige hetero's niet weten hoe erg het nou eigenlijk precies is. Dit idiote gebrek aan acceptatie haalt namelijk alleen het nieuws als er Marokkanen bij betrokken zijn, want dan is het smeuïg en kunnen journalisten zichzelf verlustigd over de tepels wrijven bij de gedachte aan de lezersaantallen die het ze zal opleveren.

Maar het gebeurt veel vaker dan dit. Er zijn duidelijke onderzoeken waaruit blijkt dat het witte Hollanders zijn die het meeste anti-homo-geweld berokkenen, met hoeveel meurend speeksel rechtse opportunisten dit ook ontkennen. Deze graag vervloekte Marokkanen zijn het getinte topje van een walgelijke, verder ontzettend witte ijsberg. Als alle Marokkanen morgen het land uitgezet zouden worden (wow, je kunt Wilders nu gewoon een stijve horen krijgen), zou Nederland echt niet verlost zijn van deze anti-homo-geweld-tumor.

Fysiek en verbaal geweld tegen homo's haalt alleen sporadisch het nieuws, en dus blijft het een ver-van-mijn-bed-show voor veel hetero's. "Wat erg dat dit gebeurt, dit kan echt niet!" zeggen hetero's dan tegen elkaar op een zonnig terras om vervolgens een beetje publiekelijk te gaan vozen met elkaar. En waarom ook niet, jullie komen ermee weg. Geniet er lekker van hoor. Zoenen wij gewoon binnen.