Fuck mensen die zeggen dat het laf is om bang te zijn voor terrorisme

De geur van smeulend mensenvlees is nog vers, maar daar verschijnen ze al: betweters die je meteen na een terroristische aanslag, schietpartijen op scholen of een slachtpartij door een blanke, verwarde man willen dwingen gewoon ‘door te gaan met leven’. En vooral niet jezelf bang op te sluiten met Netflix en een divers rantsoen aan chips.

Hardop uitspreken dat je je onveilig voelt tijdens grote nationale evenementen, in de trein naar Parijs of in een afgeladen voetbalstadion, is niet bon ton. Zeggen dat je je zorgen maakt, of je hardop afvragen 'wanneer Nederland aan de beurt is', kan al helemaal niet. Krantenkoppen, columnisten, deskundigen en vrienden vinden je een aansteller als je zegt dat terroristische aanslagen je bang maken en roepen je op om vooral 'niet te buigen voor de islam'.

Je wordt gezien als laf door het feit dat jij je oprecht ongemakkelijk voelt bij het idee dat je slachtoffer of getuige kan worden van een aanslag. Angst mag niet, en als je die domme emotie dan toch zo nodig moet voelen, dan mag je die sowieso niet delen met anderen. Dat doe je niet als weldenkend, hoogopgeleid persoon, en zeker niet in deze tijden. Dus als je het al voelt, dan hou je je mond er over. Anders hebben 'ze' gewonnen.

Maar de redenen waarom we geen angst mogen laten zien, zijn best wel fucking dom. Dit zijn de clichés over omgaan met terreurdreiging die we dag in, dag uit naar ons hoofd geslingerd krijgen:

"Door bang te zijn geef je de terroristen wat ze willen!"

Bish whet? Terroristen willen juist niet dat we onszelf angstig en masturberend thuis opsluiten. Ze willen ons dood maken, niet bang. Als er al iets is wat terrorista's willen zien, naast onze lichamen opgeknoopt aan de hoogste boom, dan is het juist dat we ‘doorgaan met leven’. Dat we wijn blijven tanken op te drukke terrasjes en losgaan op gigantische festivals in vertrapte Noord-Hollandse natuurgebieden. Omdat ze daar de allermeeste slachtoffers kunnen maken.

"Laat de angst niet regeren."

De emotie 'angst' komt kijken bij alle beslissingen die je maakt. Je steekt de straat niet over zonder uit te kijken, uit angst dat je dood wordt gereden door een tientonner. Je werkt niet elke dag een Big Tasty menu weg bij McDonald's uit angst dat je nog veel dikker wordt dan je al bent. Je blijft van de heroïne af uit angst dat je uiteindelijk je lieve moedertje zal verkopen aan louche mannetjes uit het Oost-Europese prostitutiecircuit. Angst is een gezonde emotie die ons in leven houdt. Er is niks mis mee.

"De kans dat je door een auto wordt geschept is veel groter!"

De kans dat je door een auto wordt geschept is reëel. Dit is waarom er stoplichten bestaan. En verkeersles op de basisschool. Wat ze ons niet leren op de basisschool: hoe je omgaat met een bomaanslag of een schietpartij. En nee, er bestaan ook geen stoplichten voor kogels.

Dus laat je nooit een schuldgevoel aanpraten omdat je bang bent. Terrorisme is gewoon fucking eng.