De poolkappen smelten‼️ Hier lees je hoe Amsterdam er straks bij ligt

Beeld: Hanna Whittle

Dankzij de smeltende poolkappen lijkt de kans steeds groter te worden dat Nederland wordt overspoeld door goor bruin Noordzeewater. Wat voor gevolgen zal dit hebben voor onze hoofdstad?!

 1. De enorme, lege plastic Nutella-potten uit etalages van wafelwinkels dienen voortaan als reddingsmiddel voor toeristen. Amsterdammers hebben deze geïmproviseerde reddingsboeien niet nodig, omdat zij moeiteloos blijven drijven dankzij hun opgeblazen ego.

 2. De Noord/Zuidlijn stroomt één dag na de feestelijke opening vol met Noordzeewater en is na 150 jaar aanbouw voorgoed onbruikbaar. Ludieke Amsterdamse ondernemers kopen het overspoelde miljardenproject op voor een symbolische euro en maken er in samenwerking met Dick Maas een nieuwe escape room van over een moordlustige duiker, genaamd Amsterdamned: Moord/Zuidlijn.

 3. Om te voorkomen dat hun haar nat wordt, gaan geboren en getogen Amsterdammers hun haar óók in een rommelige, vette knot dragen, waardoor je import-Amsterdammers niet meer meteen aan hun uiterlijk kunt herkennen.

 4. Er dobbert af en toe een familie ratten langs in één van die reuzenklompen die op de Dam stonden.

 5. De trams rijden gewoon stug door, al zijn ze standaard 20 minuten te laat. Dit is voor veel mensen wel even wennen vergeleken met de 25 minuten vertraging die er voorheen altijd was. En omdat de trams nu volledig onder water rijden, valt de shag- en worstgeur van de chauffeurs niet meer zo op.

 6. De GGD heeft een zwemverbod ingesteld bij het water boven het Leidse- en Rembrandtplein, vanwege de soa's die daar nonstop komen opborrelen vanuit de verzonken Chicago Social Club, Kopstootbar en Air.

 7. De mensen die op 4 hoog wonen hangen de hele dag met een bezem uit hun raam om de leeuwen uit Artis op afstand te houden en aangespoelde Dille & Kamille-tassen uit hun dakgoot te plukken.

 8. Als mensen van buiten de Randstad op het nieuws beelden zien van de overspoelde hoofdstad, zuchten ze geërgerd dat die Amsterdammers wel héél arrogant aan het verdrinken zijn. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar om alles weer om hen te laten draaien???

 9. De ramen waar prostituees voorheen hun klanten achter stonden te verleiden liggen nu meters diep onder water. Sekswerkers komen daarom druk roeiend langs onze slaapkamerramen gevaren in rood verlichte gondels. De gemeente Amsterdam springt meteen bovenop deze ontwikkeling door de slogan I Amsterdam — die zelfs de bedenker ervan nooit helemaal begrepen heeft — officieel te vervangen door 'Het Venetië van het Noorden'. De woede van Giethoorn om het stelen van hun leus valt mee, omdat iedereen daar nu op hun kersverse strand ligt te bakken.

 10. Ook al staat 99% van de Amsterdamse huizen onder water, het enige verschil op de huizenmarkt is dat er nu naast 'inschrijven niet mogelijk' ook meestal 'ademen niet mogelijk' wordt vermeld.

 11. Dat alle flora en fauna is weggevaagd betekent niet dat er geen groen meer te vinden is in Amsterdam, want er drijven honderdduizenden cactusjes in stolpjes door de stad.

 12. Organische juicebars verkopen zeewater voor € 10,- per flesje door het een naam te geven als 'Natuurlijk gezouten H2O-sap met toegevoegde ijsbeertranen'.

 13. Er ontstaan tientallen nieuwe technofestivals in de stad met "creatieve" namen als Waterballet, Atlantis en Water bij de Wijn. Je betaalt er 3,5 munt voor elke slok water die je per ongeluk binnenkrijgt en als een artiest roept: 'WAAR ZIJN DIE HANDJES?', dan antwoordt het publiek: 'ONDER WATER OM ONS TE HELPEN NIET TE ZINKEN!'

 14. Laser 3.14 tagt stukken drijfhout met inspirerende quotes als 'Water is wet, but is it dry? No'

 15. "Waterfietsje kopen?" vragen junks nonchalant terwijl ze zwemmers voorbijvaren. Als een lokale Amsterdammer zijn fiets 1 centimeter verkeerd aanmeert, wordt die door de gemeente Amsterdam verplaatst naar een depot in de Haarlemmermeer (voorheen 'Haarlem'). Voormalige scooteraars scheuren met jetski’s over het water, af en toe "Aan de kant kankerhoer!" roepend naar jonge moeders op een waterbakfiets.