Waarom is er altijd iemand in het gezelschap die besluit een gitaar erbij te pakken?

Beeld: Hanna Whittle

Je kent 'm wel: De jongeman die bij ieder feestje, ieder rustgevend uurtje in het park, iedere tocht door een winkelstraat, eigenlijk ieder moment dat je niet zit te wachten op Smells Like Teen Spirit, zijn gitaar tevoorschijn haalt om jou eens lekker wat verdrongen klassiekers voor te schotelen. Soms staat er een bakje onderaan zijn harembroek waar je stuivers in kan tossen, maar meestal verwacht hij staande ovaties en vrouwen die hem 's nachts eens goed gaan belonen voor zijn amateurtalent.

Maar wie zijn deze mannen die te pas en te onpas denken dat iedereen zin heeft in een slecht huiskamerconcert? En wat is hun drijfveer?


Lukas (28) - "Op de foto zie je mij met Axl Rose ergens in een buitenwijk van rauw Liverpool. Ik was het zat om altijd maar in kille metrostations te spelen en wilde mijn passie delen met de rest van de wereld. Het is toch fantastisch dat Britten met mijn diepe stemgeluid worden geconfronteerd terwijl ze naar hun werk proberen te komen? Of om een vijf sterren-restaurant te worden uitgezet omdat je binnen keihard Wonderwall gaat jammen? De pijn is van hun gezichten af te lezen, magistraal! Axl Rose en ik leven op shag en chicken wings, maar jongens: de wereld ligt aan onze poten, letterlijk!"


Wout (23) - "Van jongs af aan wist ik het al, ik ben singer-songwriter. Ik kruip graag in de pen om liedjes te schrijven over onderbelichte thema's als 'liefde' en 'vriendschap'. Omdat mijn inspiratiebron Giel Beelen ook niet moeders mooiste is, maar toch uitpuilt van zelfbenoemd talent, wist ik dat ik het ook in me had. Ik heb veel geluisterd naar 3FM, John Mayer en Passenger om mijn stem wat bij te schaven. Een r-r-r-rauw randje zou Miss Montreal het noemen. Inmiddels pak ik ieder mogelijk moment om mijn multitalent te delen. Ik pingel graag wat op mijn ukelele tijdens gesprekken met vrienden, kerstavonden, babyshowers, vergaderingen, crematies, lezingen, colleges of natuurlijk voor mijn eigen tent op Lowlands. Volg me trouwens op Instagram (@3FMSerieusTalent), dan kan je ook de foto liken van mijn G-sleutel tattoo. En deel even die video waar ik een emotionele uitvoering speel van She Will Be Loved, mijn favoriete tranentrekker van Maroon 5."


Rodney (19) - "Heb eigenlijk niet echt iets met muziek ofzo, maar van m'n moeder moest ik een instrument leren spelen. Ze wilde dat ik Battlefield 1 ff zou laten voor wat het is. Daarom oefen ik sinds kort iedere nacht We Will Rock You van Queen op mijn zolderkamertje. Hoop dat ik mijn onderbuurweduwe daar ook een plezier mee doe."


Joël (25) - "Hablas Español? Haha ik wel! Mijn akoestische vriend en ik zijn al jaren samen. Hij en mijn Fedora hoedje gaan overal mee naar toe. Tijdens zonsondergang zoek ik gewoon een groepje meiden in het park en begin ik I'm Yours van Jason Mraz voor ze te tokkelen. Vinden ze prachtig. Ik ben ook echt een doorzetter. Ik stop pas wanneer er tranen vallen om een overleden familielid. Dan neem ik de meest kwetsbare chick mee naar huis voor een paar verzoeknummertjes. Meestal werkt La Camisa Negra voor een pijpbeurt. En voor the whole package ga ik voor het begrafenislied van haar opa. Muy bien!"


Jelte (18) - "Ik ben net twee maandjes bezig aan het Conservatorium, of met andere woorden: ik ben een rasartiest. Het zou zonde zijn als mijn omgeving niet geïnspireerd en verrijkt wordt door mijn gave. Ik heb gewoon een oude ziel. Nashville stroomt door mijn aderen. Ik boek mezelf daarom op ieder feestje om Slow Down van country boy Douwe Bob door de speakers te rammen."


Ties (21) - "De boys en ik houden zo van jammen! Gewoon een beetje impulsief op een drumstel beuken, beetje grunten of even HATS een snaar omhoog trekken en terug katapulteren. Naast blowen is dit een van onze grootste hobby's in de huizen van anderen. Ja, TBC (The Booming Chernobyls) heeft geen studio en we hebben sinds het examenfeest in 2012 niet meer opgetreden. Onze vrienden hebben gewoon genoeg ruimte waar we weekenden lang AC/DC kunnen dreunen. Maar we blijven volhouden: ooit spelen we 30 seconden bij DWDD."

En nou optokkelen!