Het is zo achterhaald en makkelijk om te haten op Almere, stop er maar gewoon mee

Beeld: Hanna Whittle

Geen enkele Nederlandse stad krijgt zo verschrikkelijk veel shit over zich heen als Almere. Hoe vaak verzuchten haters wel niet dat ze Almere het liefst terug zouden willen geven aan de Zuiderzee? Maar verdient deze jonge stad - ze is tenslotte pas zo'n 41 jaar oud - juist niet veel meer liefde dan ze nu krijgt?

Het is tijd om alle toch al behoorlijk zwakke argumenten tégen Almere eens goed te ontkrachten:

1) 'Almere heeft de ambiance van een Bulgaars bedrijventerrein'

Wow, daar moet je echt niet mee spotten, straks krijg je zelf opeens Bulgarije! De werkelijkheid is dat Almere juist superdivers en superbereikbaar is met die extreme hoeveelheid treinstations die elk weer een andere hub als Poort, Centrum of Muziekwijk aandoen, een Primark, superveel jonge, sexy mensen en zelfs een Sesamstraat (shoutout Kruidenwijk!) heeft. Om die prachtige Oostvaardersplassen niet te vergeten en de gezellige Grote Markt (vroeger nog mét beweegbaar podium, love innovation!). Maar ook als je door het nieuwe stadshart loopt met al die hypermoderne, boven je uit torende betonkolossen kan je gewoon echt niet anders dan je in een jonge metropool wanen. Almere heeft alle potentie om over een jaar of dertig het nieuwe Rotterdam of Eindhoven te worden, industrial techvalley Southersea, here we come!

Je kan er misschien niet zo goed naar de tyfus als in Rotterdam of Amsterdam, maar face it: dat kan je in Utrecht ook niet. Plus, binnen 20 minuten zitten Almeerders in historic entertainment capital Amsterdam. En binnen 20 minuten staan Utrechtenaren ergens op een akker tussen Vinkeveen en Gein. Aan hun pik te trekken. Terwijl ze naar Henk Westbroek luisteren.

2) 'Almere is zo lelijk dat niemand er foto's van durft te maken'

Dit soort dingen worden meestal het hardst geroepen door mensen die net als wij állemaal zijn geboren en getogen in een vinex-wijk in Amersfoort, Tilburg of Valkenswaard en zich heel hard proberen af te zetten tegen hun bakermat. Eenmaal gevlucht uit het ouderlijk huis hebben deze miskende sociale geografen en zelfbenoemde planologen opeens een uitgesproken mening over de exquise, naoorlogse architectuur in Almere Literatuurwijk. Omdat jij een authentiek, met obese ratten gevuld, kamertje van 8m2 en 1250 euro per maand huurt in een monumentaal pand voel je je opeens beter dan iedereen met kunststof dozijnen en centrale verwarming. Is goed lieverd!

Nieuwbouw is niet per definitie lelijk en letterlijk iedere stad in Nederland heeft nieuwbouw. En waarom hebben deze mensen dan wel hun mond vol over dat 'rauwe Rotterdam' waar ook praktisch alles nieuw is sinds dat bombardement waar Jan Smit bij betrokken was? Of grauw tech-agglomeraat Eindhoven? Dit zijn overigens dezelfde mensen die zich verbazen over hoe prachtig Dubai is, een stad met nog minder historie en ambiance dan Almere. En op het Almeerder stadsstrand hoef je tenminste - in elk geval voorlopig - niet in een burqa te braden.

3) 'Er is in Nederland geen andere plek zo kut als Almere'

Ohja? Hoe verklaar je deze plekken dan? Wedden dat je nog liever dood gevonden wil worden in Almere dan in:

  • De gehele provincie Friesland
  • De Kalverstraat tussen 11.00 en 17.00
  • Die vertiefde wijk in Tilburg waar Roy Donders woont
  • Lelystad

4) 'Almere heeft geen soul'

Daag jezelf uit en laat je hart eens gloeien voor deze urbane polderbabe: laat je meeslepen door de indringende windstoten, loop eens een dagje langs de Lepelaarsplassen, tuur over dat magische Weerwater, eet een hapje bij ANNO en luister onderstaande powertrack: