Waarom doet iedereen altijd alsof je in het leven alles kan worden wat je maar wil?

Beeld: Hanna Whittle

Het zal wel weer iets van onze generatie zijn, maar iedereen denkt tegenwoordig dat álles mogelijk is, qua carrières. Er is geen inspirational quote die zo hoopgevend is als 'Je kan alles bereiken in het leven als je maar hard genoeg je best doet'. Daarnaast is het ook nog eens de allergrootste leugen op aarde. De meesten van ons zullen nooit de nieuwe Steve Jobs, RuPaul, Messi of Lupita Nyong'o gaan worden.

Toch laten veel mensen zich echt wijsmaken dat ze alles kunnen worden en dat ze allemaal héél bijzonder en héél speciaal zijn. En dat levert pijnlijke situaties op. Wij spraken een paar van die goedgelovige sukkels.

1) Andrea probeert al 48 jaar kunst te maken waar niemand anders, naast haar moeder, op zit te wachten

"Als andere kinderen buiten speelden, zat ik op mijn kamer te kliederen. Elke keer als ik mijn ouders een tekening liet zien, zeiden ze: 'Wow, prachtig Andrea! Je bent zo getalenteerd!' Ze keken nooit naar de tekening, maar ik geloofde ze wel. Op school zei juffrouw Sally dat 'talent altijd komt bovendrijven' en mijn doorbraak vanzelf wel zou komen als ik maar bleef schilderen. Inmiddels ben ik 48 en is geen van mijn doeken ooit verkocht. Onlangs wilde ik er eentje schenken aan de plaatselijke bibliotheek hier in Bennekom. Ze waren enthousiast, maar toen ik ze het schilderij liet zien, zeiden ze dat er pas in 2042 weer ruimte zou vrijkomen op de muur."

2) Kees is na 70 jaar oefenen nog steeds geen profvoetballer

"Elke week stond mijn vader tijdens de wedstrijd aan de kant te schreeuwen. Als ik een keertje geen eigen doelpunt had gemaakt of na een halve minuut werd gewisseld, was hij apetrots. Hij zei: 'Kees, we gaan nog harder trainen. Niet alleen maar voor en na schooltijd, maar ook na etenstijd en dan gaan we door tot na middernacht. Dan heb je precies vier en een half uur om te slapen voor je weer op moet'. Als ik dan ging huilen, zei hij: 'Niet janken kankerlijer, als je straks voor Oranje speelt, ben je me dankbaar'. Inmiddels ben ik 60 jaar verder en hoop ik nog steeds gescout te worden, hier op het pleintje. Mijn vrouw en kinderen willen er niet meer over praten met me."

3) Mees is na 35 jaar nog steeds te lelijk om model te worden

"Ik probeer al sinds mijn 14e de modellenwereld te veroveren. Ik weet niet wat het is, maar de camera haalt een andere kant in mij naar boven. Dat weet ik al sinds mijn oom Benno vroeger m'n kamer in glipte om 's nachts mooie portretfoto's van me te schieten. Helaas wacht ik nog op de grote doorbraak. Gelukkig heb ik hele lieve vrienden die mij steunen. Ze hadden op mijn 32e verjaardag geld ingezameld voor een Groupon-fotoshoot met een echte fotograaf. Na afloop zei mijn beste vriendin dat ze het gevoel had dat het er echt aan zat te komen: 'Kop op Mees, je hebt de afgelopen 18 jaar misschien geen enkele opleiding afgerond, maar er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze in een foldertje van de Kruidvat hebben gestaan bij reclame voor nepnagels van Essence! Ook al kon ik je gezicht niet zien, ik herkende je hand meteen!'"