Er is niets heerlijker dan alleen naar de bioscoop gaan

Beeld: Hanna Whittle

Er is één ding in Nederland nog meer not done dan een zwangere vrouw in de maag stompen en dat is in je eentje naar de bioscoop gaan. Zodra we alleen een bioscoop inlopen, slaat de paranoia toe! We durven met niemand oogcontact te maken, want iedereen zal wel denken: 'wie is die zielige loser zonder vrienden?' Het is alsof we op het schoolplein staan, in de grote pauze, met een luier om. Terwijl als je er goed over nadenkt, in je uppie naar de film gaan juist een perfecte vorm van ontspanning is.

We moeten stoppen met ons te schamen voor een solo tripje naar de bios en dit is waarom.

Zo belangrijk ben je niet

Je gaat dit niet leuk vinden om te horen, maar wie de fuck denk je wel niet dat je bent? Er loopt echt geen stoet paparazzi achter je aan, little miss princess. Het kan de meeste mensen geen ene reet schelen dat jij daar alleen zit. Waarschijnlijk ziet amper iemand het. Het is namelijk donker in de zaal en mensen hebben betaald om naar een film te kijken, niet naar een achterhoofd.

Je gaat naar de film om je bek te houden

Dit gaat je misschien gek in de oren klinken dus hou je hoofd er even bij. Ga je naar de bioscoop of naar een netwerkborrel? Juist, naar de bioscoop. Ga je daarheen om bij te praten met vrienden of om een film te zien? Juist, om een film te zien. Nou, wat is dan het probleem? Alleen naar de film gaan is niet anders dan alleen boodschappen doen.

Je kunt je emoties de vrije loop laten

Een film kijken kan veel onverwachte emoties losmaken. Stel dat je bijvoorbeeld tranen met tuiten moet huilen om een film met Jennifer Lawrence in de hoofdrol? Niet vanwege een hartverscheurende scène, maar vanwege haar acteerprestaties en het feit dat ze daar miljoenen voor heeft gekregen. En dat terwijl jij na honderden audities enkel een koffertje mocht openen tijdens een uitzending van Miljoenenjacht, waar de camera's niet hoger kwamen dan je borsten. Op zo’n moment is het erg fijn om alleen te zijn, zodat niemand ziet wat voor watje je eigenlijk bent.

Je hoeft niet naar een kutfilm die een ander heeft uitgekozen

De ene vriend houdt niet van superhelden films, de andere haat romcoms en weer een andere heeft zo'n Pathépas, geen leven en dus bijna alles al gezien. Je moet al zoveel rekening houden met de gevoelens van anderen. Laat de bios dan een plek zijn, waar je lekker onbezorgd je eigen gang gaan en schijt kan hebben aan je zeurderige vrienden.

Niemand die aan je belachelijk dure snacks komt

Zit er soms vloeibaar goud in de gesmolten kaas op je Nacho's dat ze € 17,50 kosten? Zijn Skittles van echte regenboog gemaakt dat ze € 4,50 waard denken te zijn? Op de een of andere manier accepteren we dat vliegvelden en bioscopen een aanslag op onze portemonnaie mogen plegen voor doorsnee vreten. Wees daarom blij dat je in je eentje niet bang hoeft te zijn dat een van je gierige vrienden je snacks plundert.

Je hoeft niet na te praten met de wannabe-filmcriticus in je vriendenkring

Er is altijd zo'n vriend of vriendin die na de film een uitgebreide recensie wil geven, terwijl je al twintig minuten met één been in de tram staat. Wat kan jou het schelen dat deze persoon het ongeloofwaardig vindt dat de Hulk hoger kan springen dan Spiderman in Avengers? Jij had gewoon zin in een actiefilm met veel ontploffingen en onnodige burgerslachtoffers.

Je kan echt prima plezier hebben in je eentje

We kunnen het hier lang of kort over hebben, maar iedereen weet dat een beetje me-time zo nu en dan wonderen kan verrichten. Daar in die zaal…met de lichten gedimd…en mooie mensen op het grote scherm…dat handige gat in je broekzak…geniet van dit heerlijke moment van ontlading…helemaal alleen.