Beeld: Hanna Whittle
Oh homominnend Nederland, wat waren we uit hè? En wat hébben we afgelopen zaterdag weer heerlijk gefeest en als één blok achter onze LGBTQIA-bevolking gestaan. Dat iedereen mag zijn wie 'ie is en dat we het echt helemaal oké vinden als twee transgender personen elkaar een kus geven op straat, ja toch! Chapeau Nederland! Daar kunnen we weer een jaar mee vooruit!
Toch? Want daar zit 'm de crux. Eén dag in het jaar komen mensen van Delfzijl tot Terneuzen en van politiek Den Haag tot industrieterrein Geleen naar Amsterdam om alles en iedereen even goed te accepteren. Maar hoe zit het daarna? Zijn bezoekers dan nog steeds zo openminded? Of zijn ze vooral voorlopig weer ff helemaal klaar met homo's? Net zoals na een WK voetbal? 'Hoef ik effe vier jaar niet meer te zien hoor!'
We vroegen een aantal verdachte bezoekers naar hun ervaringen:
Thierry (35), aspirant-politicus en liefhebber van Latijn
De Gay Pride is voor Thierry een jaarlijks verplicht nummertje, omdat hij voelt dat 'deze mensen' heel erg tegen hem op kijken. "Ik heb vroeger heel veel gezeild, dus ik weet hoe belangrijk zo'n botenparade is voor de homocultuur. Daarom heb ik ook dit jaar ieder moment aangegrepen om het standpunt van onze partij uit te dragen voor iedere persfotograaf in de stad. Toen de NOS langskwam heb ik zelfs m'n arm om de schouders van mijn stagiair Pieter geslagen en riep ik dat homogeweld echt niet meer van deze tijd is. Cogito ergo sum, hè? Carpe diem! Zie ik de politieke elite nog niet zo snel doen!" Thierry heeft in totaal tien minuten buttons uitgedeeld en heeft even staan kijken bij Willeke Alberti, volgens hem 'nog altijd een verdomd gretig hert met iets geiligs in d'r ogen'.
Tiny (58), huisvrouw uit Drunen
"Ach, wa leuk, al die gezellige homo'kes. Die hebben ze bij ons in het dorp nou nie hè. Heerlijk, zo'n dagje kijken naar allemaal kleine, brutale Gordons in leren pakkies!" Tiny is één keer eerder in Amsterdam geweest toen ze in haar goudglitterende outfit naar de Toppers in Concert ging om lekker gek te doen met de meiden van de zwangerschapsgym. "Het thema was coyboy's! Ik ken vandaag gewoon m'n roze hoed met boa weer aan doen!" Ze heeft haar ogen uitgekeken tijdens de Pride, maar zodra ze twee vrouwen zag zoenen, kreeg ze toch wel ineens heel erg veel last van haar diabetes. Gelukkig had haar vriendin Miranda, die ook last van haar suikerspiegel kreeg, een insulinespuit op zak.
Romboud (41), CEO van Vodafone
"Luister, ik vlieg over een uur naar Saint-Martin, maak nou effe een foto van mij op die kloteboot, dan kan ik door. Ja, Saint-Martin is inderdaad gewoon Sint Maarten, wat dan nog? Pardon, jongen, jij staat op mijn loafers! Deze dingen zijn meer waard dan die sociale huurwoning waar jij, aan die kapotte pantalon van jou te zien, waarschijnlijk in woont. Zijn we klaar hier? Wil iemand nog een quote van me? Komtie: 'ook homo's mogen van elkaar houde, love is love!' Oké helemaal goed gedaan mensen, bedankt voor jullie tomeloze inzet hè, merci!" Romboud is daarna in een SUV met geblindeerde ramen gestapt, schampte daarbij nog wat feestvierende grachtengangers die maar niet aan de kant gingen en is de daaropvolgende weken niet van zijn jacht gekomen.
Amanda (31), trophy wife uit Blaricum
Even héérlijk genieten was het voor Amanda dit weekend. Ze is de hele dag niet van de witte sloep 'De Gooische Arend' van haar dertig jaar oudere man en vastgoedmagnaat Robèrt afgekomen. Voor Amanda staat Gay Pride gelijk aan 'lekker luxe op het water': zalig aan haar cava leuten, kaviaar op toastjes smikkelen en dronken 'Dancing Queen' mee krijsen. Maar dat is niet alles. Voorop de boot stonden drie van de straat geplukte, gay go-go dansers die zelfs eventjes erbij mochten staan tijdens de groepsfoto. "Zo draag ook ik mijn steentje bij voor de BLTGAY-community. Ik heb jammergenoeg geen tijd gehad om de dansers even te spreken. Kan iemand trouwens mijn droge witte bijvullen?"
Manuel (26), student uit Amsterdam
Net als alle 120 andere festivals staat de Gay Pride dik gedrukt in zijn agenda. "Fucking mooi man, feesten op straat. Kan echt alleen in mijn Amsterdam, wereldstad!" Manuel is de hele stad afgestruind op zoek naar geile wijven, om uiteindelijk te belanden bij een gay-feest waarbij de enige homo's de dj's waren. "Met alle respect hoor, maar die botenparade, dat is me iets te gay hoor. Daar durf ik echt niet te bukken."
Daisy (29), officemanager uit Utrecht
"Remco en ik zijn dit jaar alweer twaalf jaar samen en hij vindt het niet zo chill als ik zonder hem ga stappen, maar naar de Gay Pride mocht ik wel van 'm, mits ik de hele tijd bereikbaar blijf! Ik kijk m'n ogen hier uit hoor! Wat een lijven joh!" Daisy zit al zolang verstrikt in een zaaddodende relatie dat ze niet meer weet hoe het voelt om aangeraakt te worden door een vreemde man. De Gay Pride is voor haar een perfecte plek om toch een stijf tepeltje te halen zonder dat ze vreemdgaat. "Zoenen met een gay is niet vreemdgaan, toch?"
Jan (56) en Henny (52), ouders van lesbische dochter
"Het blijft je eigen vlees en bloed hè. Kijk, Jan en ik vinden het helemaal best wat Rosanne doet in haar privé-leven en daar steunen we haar volledig in. Dus we vinden het helemaal prima dat ze een, ja, vriend he.., relati.., nou Jan, vriendi.., meis.., een partner heeft. En we willen ook echt wel een keer langskomen op zo'n carnavalsfeest als ze daarom vraagt. En we kunnen dan ook wel even zo'n roze lintje om onze tandem knopen. Daar zijn we echt niet de moeilijkste in." Daar zijn de ouders van Rosanne het over eens. "Zolang ze er uiteindelijk maar overheen groeit."