Waarom een 9-tot-5-mentaliteit de perfecte mentaliteit is

Neem een kijkje op een vacaturewebsite en het lijkt alsof een 9-tot-5-mentaliteit de ergste eigenschap is die een mens kan hebben. Prima als je net een jaar gevochten hebt voor ISIS, maar een 9-tot-5-mentaliteit, nee, dat willen bedrijven niet. Terwijl het juist heel normaal is om stipt om vijf uur je laptop dicht te klappen. Hier een aantal redenen waarom je dat ook gewoon moet doen als je dat wilt.

Het is een rotstreek om een baan te creëren die eist dat je avondenlang overwerkt

Split het dan op in twee banen. Of in een fulltime baan en een parttime baan. Ok, dat is duurder, maar je bent als baas een behoorlijke Satan wanneer je iemand aanneemt terwijl je van te voren weet dat hij veel meer werk krijgt dan dat hij aankan.

Overwerken en een passie voor de zaak hebben zijn niet met elkaar verbonden

Je hebt passie voor de zaak, je komt er immers vijf dagen per week je bed voor uit. Naast een passie voor de zaak heb je ook vrienden. En een kat. En een huis dat nog moet worden gestofzuigd.

Van overwerken word je niet beter in je baan

Sommige bazen lijken ervan overtuigd te zijn dat je pas goed wordt in je baan als je 34 uur per dag op kantoor zit te zwoegen. Wat is dit, een Chinese balletschool? Je bent vandaag al ongeveer acht uur lang bezig geweest met je baan, je wordt echt niet beter als je met een verminderd concentratievermogen en een flinke dosis tegenzin daar nog eens een paar uur bovenop doet.

De wereld vergaat niet als jij om vijf uur weggaat

Wordt iedereen op kantoor ontslagen als jij weggaat? Gaat het bedrijf failliet als jij niet nog een paar uur langer blijft? Gaan er mensen dood? Komt er echt iemand met zijn slagader tussen de deur te zitten wanneer jij die precies om vijf uur achter je dichtslaat? Nee.

Natuurlijk heb je wat te doen vanavond

Als jouw baas van je verwacht dat je je acht uur per dag volledig met je werk bezighoudt, dan kan hij best accepteren dat jij in je vrije tijd niet met je werk bezig bent. Bazen lijken deze deal regelmatig te vergeten en staan dan naast je bureau met de vraag ‘of je wat te doen hebt vanavond’. Een bizarre vraag, want natuurlijk heb je wat te doen! Wanneer jij gepland hebt om vanavond met een zak ribbelchips en Jillz op de bank te liggen terwijl je met je telefoon speelt, dan geldt dat ook als iets te doen hebben.

Je hoeft niet de dupe te worden van andermans onvermogen om goed te plannen

‘Ja maar de klant wil dat het morgen af is.’ Hey, weet je wat ik wil? Dat de klant leert dat het hartstikke onbeschoft is om om tien voor vijf te eisen dat iets morgen af is.

Je krijgt (meestal) geen extra geld

Bakt een bakker wel eens extra brood om het gratis weg te geven? Ooit van een marathonloper gehoord die na de finish nog eens tien kilometer extra rent voor de lol? Overwerken levert jou niks op. Natuurlijk, als je baas om vijf uur een stapeltje geld jouw kant opgooit dan kun je best even doorwerken tot half zes ofzo. Maar dat gebeurt vrijwel nooit. Daarnaast is het voor jezelf nie… Oh, het is vijf uur. Doei!