Zo word je net zo geliefd als de o zo perfecte Linda de Mol

Linda de Mol wordt om een of andere reden door iedereen aanbeden. Zo word je net zo geliefd als Linda de Mol.

Blijf sympathiek
Beroemd zijn betekent vaak dat je meer geld hebt dan Jan met de pet. Als je zo beroemd bent als Linda de Mol zijn er sowieso momenten waarop je denkt ‘godverdomme wat ga ik toch lekker, hoor die kassa eens onherroepelijk rinkelen’. Maar kijk uit: dit zeg je nooit hardop. Je blijft bescheiden over je succes. Ook al ben je Linda de Mol en zou een realityshow waarin jij drie uur lang zonder iets te zeggen je parkiet voert nog vier miljoen kijkers trekken, je veinst altijd dat je verbaasd bent over weer een andere kijkcijferhit. ‘Wie had dat gedacht hè? 167 triljard kijkers voor mijn nieuwe serie? Je zou denken dat mensen me onderhand beu zijn’, zeg je giechelend als iemand vraagt of je het succes aan zag komen. Je denkt iets heel anders. Je denkt: 'Wat had je dan verwacht? Ik ben Linda de Mol, koningin van de Nederlandse televisie. Natuurlijk gaat mijn nieuwe serie door het dak, dat is al 30 jaar zo.' Maar dat zeg je niet. Dit is Nederland en hier gaan je kop en je gunfactor eraf als je te trots bent op je eigen succes. En dat weet je. Valse bescheidenheid is jouw sleutel tot de top.

Speel in op de onzekerheden van de bankhangende Nederlandse huisvrouw
Laat merken dat jij net als hen bent. Doe niet mee aan die gekke superfoodhype ('ROT OP MET JE CHIAZAAD!'). Vertel dat je veel liever een tosti eet (‘Je suis tosti’), zodat de bankhangende Nederlandse huisvrouw zich niet schuldig voelt over die zak chips. Linda, een vrouw met een personal trainer en een legertje mensen om zich heen die ervoor zorgen dat ze zo goed mogelijk voor de dag komt, doet het toch ook? Beken daarnaast dat je borsten bij jou ook beginnen te hangen, en dat je botox gebruikt. Dat laatste zal je vergeven worden door de Nederlandse vrouw, je hebt immers vlak daarvoor nog gezegd dat je hangtieten hebt. En die hebben zij ook! Herkenbaar!

Speel in op de angsten van de rest van bankhangend Nederland
Door al die moslims uit Islamistan die ons land overspoelen is de gemiddelde zaterdagavond-op-de-bank-hangende Nederlander doodsbang dat onze cultuur naar z’n grootje gaat. Maar gelukkig ben jij daar met het programma Ik Hou Van Holland, waarin je jezelf een slag in de rondte giechelt en het Nederland waar de PVV-stemmer zo van houdt anderhalf uur lang verheerlijkt. Nodig gerust een Chinese man uit in je show die - hoe hilarisch - in gebrekkig Nederlands een liedje zingt. Iedereen die dit stereotypebevestigend of denigrerend vindt, giechel je keihard in het gezicht. Mensen vinden het allemaal prachtig, want jij bent Linda de Mol, een ontzettend sympathieke vrouw. Geert Wilders zou op je stemmen als hij kon.

Buit je likeability volledig uit
Begin een blad gericht op vrouwelijk Nederland. Noem het blad naar jezelf. Zet jezelf altijd op de voorkant. Gaat het over Marokko? Zet jezelf naast een kameel op de cover. Een editie over bejaarden? Jij met een grijze pruik op. Het thema is angst voor terrorisme? Knoop zonder jezelf te schamen een hoofddoek om en laat je blonde lokken er speels onderuit komen (geen grap). Let op: dit kun je alleen doen als je door de jaren heen zoveel sympathie hebt gewonnen dat niemand je meer arrogant durft te noemen. Of dat je zo geliefd bent dat niemand überhaupt kritiek op je durft te uiten.

Doe niets opzienbarends
Stoot nooit iemand écht voor het hoofd. Doe alsof je een mening hebt over dingen, maar zorg ervoor dat het dingen zijn die niemand echt wat interesseren, of die niet echt onderwerp van gesprek zijn in ons land. ’Doodstraf? Fel op tegen! Alcoholslot? Zo snel mogelijk weer invoeren!’, schrijf je, wetende dat je je aan dat soort uitspraken geen buil kan vallen. En verder: ‘Armoede in Nederland? Een grof schandaal!’ Iedereen die het daar niet mee eens is mag zijn vinger opsteken. Met deze uitgedachte voorzichtigheid houd je iedereen te vriend, zodat je na tientallen jaren op televisie eigenlijk nog nooit iets opzienbarends hebt gedaan of gezegd. De komende weken kijkt Nederland dan ook weer massaal naar je nieuwe programma waarin je in je tuinhuisje babbelt over niksige dingen met wat bevriende BN’ers. Je zal wel verbaasd zijn over de kijkcijfers.